Wednesday, 17 October 2012

perspektif orang yang tak bertudung pastu pakai tudung

Posted by Amalia Nazir at 21:13
Reactions: 

Assalamualaikum Ustazah!
bismillahirahman nirrahim.. (anda sambung la ya baca Al-fatihah)

dulu ni cara kita greet Ustazah masa kelas agama bila kat skolah rendah. 
dulu kelas agama kena gi surau. girls kena pakai tudung.
dulu slalu menyampah pakai tudung sebab pakai yang kain licin tu.
 bila tengah cakap or baca doa or buat pafa, tudung ke depan,
 rambut rambut pun terkeluar. pastu kena tarik
 tarik dari belakang.
buat malu ok?
macam noob kot.

anyway! sebagai pompuan yang nak ber-image wanita bertudung, 
kena la buat several changes kan. so ni sedikit sebanyak the changes i have to make.
 teehee!


1. lifestyle.
i used to hug my friends when i see them. i'm sorry if this sounds
 inappropriate, tapi itu lah cara orang Subang Jaya. orang KL, i tak tau
 camane. it's just a harmless gesture, a way we all dah familiar with as a
 gesture of appreciating the friendship ties that has never been forgotten. 
itu la orang orang saya. sesama lelaki dan perempuan.
skang takleh la kan. salam je and sengih sengih sebab rasa awkward bila 
ngan laki. ngan pompuan, peluk je. wo ai ni. haha!! 

2. dressing.
biasanya nak keluar buat errands, pakai baju rumah and sarung je jeans. ala 
nak lawa lawa pahal? ingat ada paparazzi ke? setakat gi hantar kunci or amik 
adik debab, who cares kan? tapi now kena pakai cardigan, jeans tu pasti, and
 then sarung tudung.
kalau gi family outing or dating, lama gak la belek baju. jeans sume nak skinny,
 baju sume nak short sleeve. haih.. kena improvise!! BAJET YUNA! 
oh yes.

3. belit tudung.
Astaghfirullah.. nak lilit shawl ni bukan senang.. i takmo beli
 apa-nama-spesis-tudung-yang-sarung-je-siap-ada-oning-lagi sebab mahal.
 can only afford to buy shawls and selendangs at the moment. hidup bujang kan. 
heee.. haritu almost kena tinggal family, alamat lilit shawl lama sangat. seluar pun tak
 pakai lagi..respect la korang korang yang belit shawl macam benda tu senang 
like amik resit  dari cashier. kagum..

4. gelak.
i ni kuat gelak. bukan setakat volume je, gaya pun nak hebat. skang sebab ada shawl, 
bila gelak tu control sikit. dah image ayu, perangai kena ayu gak la kan.
padahal sebenarnya pin cocok double chin bila gelak besar..

5. kena terima pandangan orang lain.
pandangan, i mean by orang yang tengok i. i tak tau la i perasan ke apa kan. 
bila free hair kan (kih kih!), orang tengok i macam i ni a bitch ke apentah. and 
i know a lot of people nye first impression of me is that i'm sombong. haprak
 la korang. i cool kot! kan? malu..
tapi bila ada scarf ni, orang tengok i cam i ni rainbow or something magical. 
Mrs Potter kah? ahaha!!
ada a few people tegur i, ingat kan i ni orang arab. ya habibi, do i look arabian to u?
je m'appelle amalia! je ne parle pas arab! hahaha!! tak biasa la orang tengok
 i macam i ni rainbow. =p (tak biasa tapi suka!)
so all of you yang tanya "is it permanent?"
for now, it isn't. but i'll wear it as long as i can.

i've had a taste of what it's like to wear tudung and i although
 i like it (honest, i do!), tapi i think bukan sekarang la. nak jadi permanent, i mean.

atas sebab tertentu which i hope people can respect by not asking.

kalau ada yang tak puas hati, mahu lecture i, silakan. tapi my grave is my grave.
but thank you for all of your support! akan ku pakai tudung selama Bulan yang Suci ini, 
tapi after this, jangan "eik, aritu pakai, skang tak pakai?" kalau nampak i tak pakai la.
 again, it's not permanent, but i will wear it as long as i can.
don't say i didn't warn you.
=)

so itulah perspektif saya, yang sebelum ni tak pakai tudung (or shawl), pastu 
skang pakai.

0 comments:

Post a Comment

 

Am Nazir Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review